Bijzondere plek met veel gezichten: Kasteel Wijlre

kasteel-wijlre-expositie-ellis

Bijzondere plek met veel gezichten: Kasteel Wijlre

Nog nooit eerder bezocht ik een plek waar historie, natuur en kunst zo dicht bij elkaar liggen. Ik wandelde door de tuinen, bezocht het kasteel en nam ook nog een kijkje bij een bijzondere expositie. En dat allemaal op één plek, namelijk: Kasteel Wijlre. Dat Limburg veel kastelen telt, dat wisten we. Maar na mijn bezoek aan deze in het zuidelijke hoekje van onze provincie kan ik wel concluderen dat dit exemplaar een bijzondere is. Ik vertel jullie waarom.

Natuur, historie en kunst

Wanneer ik mijn auto parkeer bij het kasteel valt me direct op dat het verschillende contrasten kent. Ik zie namelijk een strak modern gebouw met veel beton en glas dat subtiel wegvalt in de natuur en tussen de mooi geknipte haag schittert een historisch gebouw: het kasteel.

kasteel-wijlre-kasteeltuin-2

Het kasteel vanuit de tuin

kasteel-wijlre-lijnen

Het lijnenspel

kasteel-wijlre-tickets

Ingang museum

kasteel-wijlre-struycken

P. Struycken

Via de ingang van het moderne gebouw, het Hedge house, betreed ik allereerst het museum van dit perceel. Daar word ik begroet door de directrice, Brigitte Bloksma, en een aantal vrijwilligers. Voordat we de expositie in het museum bezoeken krijg ik eerst een speed uitleg over deze plek. Brigitte vertelt mij over het bijzondere echtpaar, de grondleggers van de buitenplaats, Jo en Marlies van Eijck. Zij verwierven in 1981 het kasteel, de tuinen en het koetshuis. Zij restaureerden de vervallen gebouwen volgens hun levensfilosofie: een sterke verbinding van de natuur met historie en kunst. Later bouwden zij het Hedge House, de plek waar ik dus net ben aangekomen.

P. Struycken

Dit gebouw kent verschillende niveaus en voelt een beetje als een doolhof. Meerdere grote ruimtes, trappen en veel hoogte verschillen. Wanneer we de trap nemen richting de expositie komen de immens grote gekleurde vlakken mij tegemoet. Dit levensgroot 3D kunstwerk ‘Kleur: Weelde en Veranderlijkheid’ is gemaakt door P. Struycken. Hij is bekend door het gebruik van abstracte patronen en figuren en maakte in 1981 de postzegel van Beatrix die bestond uit talloze puntjes. P. Struycken is een pionier van de digitale kunst. Deze expositie is een mooie uitwerking hiervan, het voelt namelijk aan alsof je in een computerprogramma staat met codes. Ik ben onder de indruk. Deze vlakken zijn allemaal met de hand geschilderd. Zelfs het plafond. Wanneer we de grote ruimte met het hoge plafond betreden zie ik dat ook hier connectie is gezocht met de natuur. Via het raam kijk je zo de wintertuin in.

Dit is nou echt zo’n plek die je zelf moet ervaren. De details, het handgeschilderde, de grote ruimtes, het is niet uit te leggen, het is vooral indrukwekkend. Ik laat dit kunstwerk even op me inwerken en vervolgens lopen we via de tuin richting het koetshuis waar nog meer te zien is. Wil je dit nog ervaren? Ga dan snel langs. De expositie is tot 10 november 2019 te bekijken. Meer informatie is hier te vinden.

kasteel-wijlre-expositie

Connectie met de natuur

kasteel-wijlre-expositie-verf

Details

kasteel-wijlre-expositie-ellis-2

Indrukwekkend

kasteel-wijlre-expositie-2

Het koetshuis

Het water rondom het kasteel zorgt ervoor dat we een kleine wandeling moeten maken. Geen straf. De tuinen zijn prachtig en goed onderhouden. Via de zijkant van het kasteel betreden we de patio en lopen we naar het koetshuis. Hier, in de kamer Eijck, hebben Marlies en Jo ter gelegenheid van de expositie van P. Struycken een selectie gemaakt uit hun persoonlijk archief. We struinen door enkele kamers waar moderne kunst zich afwisselt met bewegend beeld en geluid. Wederom een indrukwekkende beleving.

kasteel-wijlre-butienkant

Vanuit de patio

De tuinen

De zon schijnt, tijd voor een wandeling door de tuin, heerlijk. Wat ik had gezien was maar een glimp van wat er achter het kasteel ligt, kon ik concluderen. Tijdens de wandeling stoppen we bij verschillende kunstwerken. Ook hier valt weer op hoe mooi de kunst is verweven met de natuur. Wat mij het meest is bijgebleven is het pad in de vorm van een tak. De struiken zijn geplaatst in deze specifieke vorm. Later mocht ik de daadwerkelijke tak ook bewonderen.

Dichter bij het kasteel zijn ook nog wat kleinere tuinen te bewonderen. Ook hier weer kunst, maar de tuinen ansich zijn al een plaatje. Hier groeien zelfs frambozen, waar ik stiekem eentje van proef. De hele tuin staat vol met bankjes zodat je vanuit verschillende hoeken het kasteel, de tuin en de kunst kunt bekijken. Dat deden we dan ook regelmatig, gelukkig vergezelde het zonnetje ons waardoor we een heerlijke middag hadden.

Er zijn verschillende routes te bewandelen door de tuin. Zo is er een vlinderroute, geurroute, greyometer en de ontdek-kunst-route. Meer informatie is hier te vinden.

kasteel-wijlre-kasteeltuin

Takjespad

kasteel-wijlre-kasteel2

Het takje

kasteel-wijlre-kasteeltuin-3

kasteel-wijlre-frambozen

Frambozen!

Kasteel

We sluiten de rondleiding af met een kijkje in het kasteel en het woonhuis van Marlies en Jo. Ik voel me vereerd dat ik even mag binnenkijken. Dit kasteel is een kunstwerk op zichzelf. In iedere kamer exposeren zij de mooiste kunstwerken en ik ben wederom onder de indruk. De eetkamer is herkenbaar werk van P. Struycken met gordijnen met een enorm veel puntjes. De woonkamer is ingericht met meubels van verschillende designers en kunst die je zo in de grootste musea zou tegen komen. We kijken ook nog even aan de achterkant van het kasteel waar je uitzicht hebt vanaf het bordes op het water en de tuin. Heel even voel ik mij een kasteeldame, wat een mooie plek.

kasteel-wijlre-kasteel3

De woonkamer

kasteel-wijlre-kasteel1

De eetkamer

kasteel-wijlre-kasteel4

De hal

Mijn bezoek aan dit kasteel zit erop. Deze plek heeft veel gezichten. Modern, historisch, kunst en natuur komen hier bij elkaar en dat maakt het ontzettend boeiend en interessant voor iedereen. De expositie van P. Struycken is te bewonderen tot 10 november 2019. Daarna zal het Hedge huis weer omgebouwd worden. Vanaf 01 maart 2020 zal het werk van Klaas Kloosterboer te bekijken zijn. Meer informatie hierover is hier te vinden.

Kasteel Wijlre
Kerkpad, Wijlre

Liefs,
Ellis

PS: Dank je wel, Brigitte en haar team!

kasteel-wijlre-expositie-ellis-brigitte

Met Brigitte

Ellis Visser
ellis@healthtastic.nl


Translate »