Historische vlaaienpraat met Fien

Dag-van-de-vlaai-Fien

Historische vlaaienpraat met Fien

Op 25 oktober is het de Dag van de Vlaai. Een hele dag volledig in het teken van deze Limburgse lekkernij. Wij interviewden een aantal mensen over dit stukje zoet. Want vlaai verbindt, brengt geluk en troost, maar is vooral heel erg lekker en van alle tijden. Fien heeft in haar leven al heel wat vlaaien gebakken én geproefd. Ze vertelt ons er alles over.

Naam: Fien Zwakenberg- Dassen
Leeftijd: 90 jaar
Hobby: Bakken
Favo vlaai: Eigenlijk alle fruitvlaaien, maar ook rijstevlaai

We mochten voor dit interview een vers gebakken vlaai halen bij Bakkerij Hermans.

Ik bezoek Fien, mijn oma (van Fleur), op een zaterdagmiddag rond koffietijd. Ze zit al in de keuken, de plek waar het eigenlijk altijd te doen is. Hier ontvangen oma (en opa) al jaren hun bezoek met een kopje koffie en wat lekkers. Toch is er lang niet altijd vlaai. Dat is iets voor speciale gelegenheden, vinden ze. Bij dit interview mag een stukje echter niet ontbreken.

Dag-van-de-vlaai-kersenvlaai-Hermans

Heerlijke kersenvlaai van bakkerij Hermans

Dag-van-de-vlaai-oma-kersenvlaai

Oma Fien kan niet wachten om te proeven

Heeft u echt niet één specifieke favoriete vlaai?

“Nee eigenlijk niet. Vroeger, bij ons thuis, maakten we heel veel verschillende soorten fruitvlaaien. De vulling werd bepaald door wat voor fruit we nog in de kelder in weckpotten hadden staan. Voor het deeg gebruikten we altijd hetzelfde recept. De enige uitzondering was de linzenvlaai, hier gaat veel meer boter in en deze is dus kostbaarder. Wij konden de vlaaien bakken in onze eigen oven maar dat was een luxe voor die tijd. Bij opa thuis hadden ze bijvoorbeeld geen oven, zij moesten naar de plaatselijke bakker om de vlaaien af te laten bakken.”

Heeft u een speciale herinnering omtrent vlaai?

“Hmm niet echt één specifieke herinnering maar als ik aan vlaai denk, denk ik aan kermis. Vroeger was dit dé gelegenheid om vlaaien te bakken en te eten. Ik weet dat wij thuis dan wel 10 verschillende soorten maakten. De rijstevlaai kwam altijd als eerste op tafel, gevolgd door de fruitvlaaien.”

En tijdens verjaardagen werd ook flink uitgepakt neem ik aan?

“Nou, vroeger werd onze naamdag gevierd. In mijn geval was dat 19 maart, naamdag van Jozef (Jozefien, Fien). Dan werd er wel vlaai gegeten, maar niet zoals tijdens de kermis. En op mijn verjaardag zelf was er niets, nog geen felicitatie. Jaren later natuurlijk wel.”

Dag-van-de-vlaai-Fien-Fleur

Oma en ik in gesprek over vlaai

Is er ook een vlaai die u niet lekker vindt?

“Jazeker, vroeger maakten ze wel eens gedroogde perenvlaai. Hoewel ik vrijwel alle fruitvlaaien lekker vind, vond ik deze echt helemaal niet lekker.”

En kruimelvlaai met pudding? Míjn favoriet.

“Die is ook wel lekker hoor, maar zou ik niet direct zelf kiezen. Dit was vroeger een vlaai die van de restjes werd gemaakt. Iedereen had altijd wel iets van pudding in huis, en het deeg bleef hetzelfde. Kruimels draaien, in de oven en klaar.”

Dag-van-de-vlaai-Fien-ondeugend

Fien denkt: “Mag ik eindelijk aanvallen?”

Op 25 oktober is het de Dag van de Vlaai. Je kunt dan op verschillende plekjes vlaai eten in Maastricht. Voor meer informatie over de Dag van de Vlaai, klik hier.

Kende u de ‘Dag van de Vlaai’?

“Nee, om heel eerlijk te zijn nog niet. Ik vind het wel een heel leuk, Limburgs, initiatief. En als we dan een extra stukje vlaai kunnen eten zeg ik daar natuurlijk geen nee tegen.”

Fleur Lemaire
fleur_lemaire@hotmail.com


Translate »